Historiek

Co-De is gegroeid uit een masterproef van de Master Computerwetenschappen aan KU Leuven door Tobias Verlinde & Zimcke Van de Staey tijdens het academiejaar 2017-2018. Het project wordt begeleid door Prof. dr. Bart Demoen en Prof. dr. Bern Martens.

Het idee om een online leerplatform te bouwen ontstond in juni 2017. De technische kennis en kunde van twee studenten computerwetenschappen gecombineerd met hun interesse in informatica-onderwijs en de ervaring die beide begeleiders hierin hebben, vormden hiervoor de basis.

Niet veel later, met een lezing van Prof. Paul Curzon in Leuven vers in het geheugen, groeide het idee om te focussen op computationeel denken. In onze buurladen is computationeel denken reeds opgenomen in de leerplannen, maar in Vlaanderen is dat (nog) niet het geval. Hier hopen we, door het bouwen van dit platform, een steentje aan bij te dragen.

Sinds februari 2018 is het leerplatform publiek toegankelijk via pohl.experiments.cs.kuleuven.be en kan iedereen zich gratis registreren en de lessen gebruiken. In het voorjaar van 2018 is het platform uitvoerig getest door verschillende vrijwilligers en klassen.

Op 24 april 2018 werd het platform door Zimcke en Tobias voorgesteld aan een 40-tal leerkrachten op het slotevent van progra-MEER in Hasselt. Hun presentatie kan je hieronder herbekijken.

 

Doel

Het doel van ons project is om een lessenreeks aan te bieden waarin de verschillende elementen van computationeel denken aan bod komen en getraind kunnen worden.  Tot op heden zijn er vier uitgewerkte lessen. Dit hopen we in de toekomst nog te kunnen uitbreiden. De lessen kunnen zowel individueel als klassikaal worden doorlopen. Belangrijk is dat elke leerling een les op zijn of haar eigen tempo kan volgen.

Mee bouwen?

Heb je nog leuke ideeën voor een bestaande les of wil je zelf graag een les uitdenken die rond één of meerdere concepten van computationeel denken werkt?
Heb je zin om het platform zelf verder vorm te geven en uit te bouwen?

Contacteer ons dan even op het forum of stuur ons een e-mailtje op code.leerplatform@gmail.com.
We geven je dan graag wat meer uitleg en al onze tips om zelf aan de slag te gaan!